top of page
Danieli15.JPG

צילום: מיכאל יעקובסון

יובל דניאלי הוא אמן מקומי – הנושאים המעסיקים אותו, מקורות ההשראה שלו, הדימויים אותם מנתח, כולם נובעים מתוך "חלקת האלוהים הקטנה שלנו" – קיבוץ המעפיל. הקיבוץ, ערכיו והשתנותו מהווים נושאים מרכזיים ביצירתו. הסביבה של קיבוץ המעפיל, המהווה את תבנית נוף מולדתו, מופיעה שוב ושוב ביצירותיו, ודימויים כדוגמת שדרת הברושים, המגדל והפרש, מעובדים, מפורקים ונבנים מחדש במאות יצירות שעוסקות בהם. העיסוק המקומי של דניאלי הוא עיסוק בעל מודעות פוליטית וחברתית גבוהה. דניאלי הוא אמן מעורב, מגיב ופעיל במציאות הישראלית. באמצעות העיסוק במקומי, דניאלי מייצר דיאלוג עם נושאים רחבים יותר של שורשיות אל מול נוודות, נצח אל מול זמניות, מעגליות והמשכיות. חקירת הנושא מתבצעת בכל פעם במדיה אחרת – פעם בציור, פעם בפיסול, פעם בקולאז'. החומרים בהם משתמש הם חומרים יומיומיים, זמינים, כאשר בפיסול העדיפות היא לחומרי בנייה מחוספסים בהם עקבות ל"חיים הקודמים" ולשימוש המקורי של החומר. עבודותיו של דניאלי מלוות את משברי הקיבוץ ועוקבות אחר השינויים המתרחשים בו, מתוך הערכה וביקורת.

יובל דניאלי נולד ב-1943 ליד בית חרושת נעמן במפרץ חיפה, במחנה הזמני של קיבוץ המעפיל, שמייסדיו היו חברי "השומר הצעיר" (בשנת 1945 עלה הקיבוץ על הקרקע בעמק חפר המזרחי). בין השנים 1960-1957 למד ציור אצל משה פרופס בבית הספר התיכון במוסד החינוכי "מעיין" בקיבוץ עין החורש. בהמשך, בין השנים 1969-1967 למד במכון לציור ופיסול ע"ש אבני בתל-אביב, אצל יחזקאל שטרייכמן ויעקב וכסלר. דניאלי הציג בתערוכות יחיד בגלריית הקיבוץ, במוזיאון לאמנות ע"ש אורי ורמי נחושתן באשדות יעקב, במשכן לאמנות בעין-חרוד, בגלריית "בית השומר" בכפר גלעדי, בגלריית מרכז הקונגרסים בירושלים, בגלריה החדשה בחיפה,  במוזיאון השפלה בכפר מנחם, בצוותא תל אביב, בסדנאות האמנים בירושלים, בגלריית זוזו בעמק חפר ובגלריות נוספות בארץ. כמו כן הציג בתערוכות יחיד בחו"ל בגרמניה, צרפת, אנגליה וארה"ב. הוא גם הציג בתערוכות קבוצתיות רבות ביניהן תערוכות של קבוצת "המשותף קיבוץ" (1990-1978) שדניאלי היה ממייסדיה, תערוכת "ארט פוקוס" (1994) במתחם גבעת חביבה ובתערוכת "שבת בקיבוץ" (1998) במוזיאון לאמנות ע"ש אורי ורמי נחושתן באשדות יעקב.

במקביל לפעילותו האמנותית, דניאלי היה מעורב בעשייה הקיבוצית כאיש מטעים, ומילא תפקידים מרכזיים בקיבוץ ובתנועה - כיהן שלוש פעמים כמזכיר קיבוץ ופעיל במחלקת החברה של הקיבוץ הארצי (1988-1984). במסגרת תפקידו במחלקת החברה היה שותף בנושאים הקשורים לאמני הקיבוצים ובין הפרט לקיבוץ. דניאלי היה מעורב בפעילות גלריית הקיבוץ בתל אביב, ובהקמת המרכז לאמנות בגבעת חביבה ב-1987, ייסד את "גלריית השלום" במרכז והיה האוצר שלה לאורך 7 שנים.

החל משנת 1997 ועד היום דניאלי מכהן כרכז חטיבת האמנות והאמנים של ארכיון הקיבוץ הארצי השומר הצעיר בגבעת חביבה – יד יערי. במסגרת תפקידו הוא אוצר האוספים החזותיים של הארכיון. כמו כן הוא חוקר ומתעד את האמן הקיבוצי ויצירתו, בדגש על דור המייסדים, בעשרות קטלוגים, ספרים ומאמרים. ספרו האחרון רועה צבעים: דיוקנו של אלף (2001-1910) שפורסם ב-2022 מסכם את עשרות שנות עבודתו בארכיון ועיסוקו בתרבות, האדריכלות והאמנות הקיבוצית בפרט, והישראלית ככלל. במסגרת עבודתו בארכיון התנועתי הביא את הדימוי החזותי אל קדמת הבמה, וקידם גישה ארכיונית יישובית בקיבוצים המשלבת דימויים חזותיים כחלק מתצוגה ארכיונית.

© 2023 by Yuval Danieli. Powered and secured by Wix

bottom of page